“Een meisje dat met glinsterende ogen zingt door de microfoon, terwijl de muzikant haar op de gitaar begeleidt. De glimlach die dat beeld op je gezicht tovert is voor mij typerend voor de Liedjesfabriek”, vindt Mirjam. Ruim vijf jaar geleden is de Liedjesfabriek van start gegaan in het Beatrix Kinderziekenhuis/UMCG in Groningen. Waar Mirjam van Gent werkzaam is bij de pedagogische zorg.
“Toen de muzikanten hun Liedjesfabriek-concept bij ons op de afdeling kwamen toelichten, was ik direct enthousiast. De muzikanten gaan bij de kinderen op hun kamer op bezoek om er een gezellig uurtje van te maken. En dat lukt!
Mijn medewerkers werken op zes afdelingen waarvan vier verpleegafdelingen voor kinderen tussen de 0-18 jaar. De Liedjesfabriek komt op al deze afdelingen, maar vooral bij kinderen die genoeg energie hebben om actief mee te werken.
De passie die de muzikanten tonen, voor hun muziek maar zeker ook voor de kinderen, sorteert overal effect. Het enthousiasme en de genegenheid die zij tonen voor het kind is iets wat enorm gewaardeerd wordt. Niet alleen door het kind en de ouders, maar zeker ook door de behandelaars. Het feit dat onze patiëntjes weer even positief in het middelpunt staan en zich beduidend minder ziek en beter in hun vel voelen, is enorm belangrijk in het ziekteproces.”
Muziek kalmeert & geeft een boost
“Dat muziek een goede manier is om ontspanning en afleiding te realiseren, wordt tijdens de opleiding al duidelijk: dans en muziek zijn belangrijke vakken. Pedagogisch medewerkers bereiden kinderen voor op operaties en onderzoeken en bieden stressreductie. Het is belangrijk voor kinderen in ziekenhuizen dat zij dingen kunnen doen die ze thuis ook doen, zoals spelen, lezen of tv-kijken. Het ziekenhuis is een stressvolle omgeving, daarom is het belangrijk de kinderen voldoende afleiding te bieden. De Liedjesfabriek speelt daarbij een belangrijke rol. Muziek kalmeert de kinderen en geeft ze een positieve, vrolijke boost.”
Het effect van muziek op de zorgafdeling
“Maar de muziek heeft niet alleen een effect op de kinderen. Ik zie dat op de afdelingen veel nieuwsgierigheid is naar wat de muzikanten aan het maken zijn en dat sommige medewerkers ook wel eens mee zouden willen doen. Als dat gebeurt kan het zelfs zo zijn dat de hele kamer op zijn kop staat. De muzikale klanken die de Liedjesfabriek komt brengen klinken nog lang door op de afdelingen.
Mede namens mijn collega’s spreek ik dan ook de hoop uit dat de Liedjesfabriek zijn muzikale medicijn nog heel vaak komt toedienen bij onze kinderen!”
Heb je genoten van het verhaal van Mirjam en wil jij een bijdrage leveren aan ons werk?